Alcohol bij slaapstoornissen

Volgens oude volkswijsheden bevordert alcohol de slaap. Veel mensen nemen voor het slapen gaan een glas wijn of bier om slaperig te worden. Over het algemeen is alcohol geen passend hulpmiddel voor het in slaap vallen, omdat de effecten op langere termijn door de meeste voorstanders over het hoofd worden gezien, maar ook omdat alcohol niet voor iedereen geschikt is.

Alcohol als slaaphulpmiddel

In uitzonderlijke gevallen kan een glas alcohol als hulpmiddel bij het in slapen dienen, bijvoorbeeld wanneer er even geen andere of betere middelen in huis zijn. De werking is op verschillende principes gebaseerd. Met mate kan alcohol helpen bij het tot rust komen en het stoppen van negatieve gedachten. In kleine hoeveelheden werkt het licht ontremmend en in zekere zin ook rustgevend.

Daarnaast biedt het de kans om even rustig te gaan zitten en na te denken over de dingen die de slaap verhinderen. Mogelijkerwijs vindt men een oplossing of komt men tenminste op een punt waar men problemen, angsten en zorgen voor een nachtje kan vergeten. Omdat alcohol bij elke consumptie de lever schaadt, moet men dit alleen als slaaphulpmiddel gebruiken wanneer er echt geen andere alternatieven zijn.

Alcohol en ammoniak

Alcohol als slaaphulpmiddel kan vaak ook averechts werken. In de nacht na een glaasje alcohol kan men misschien slapen, maar op langere termijn kunnen slaapproblemen optreden of zelfs worden verergerd. Dat ligt onder andere aan het feit dat veel alcoholische drankjes ammoniak bevatten. Zo bevat whisky een ammoniakhoudende kleurstof  wat de karamelkleur geeft.

Deze stof wordt in de hersenen opgeslagen en zorgt bij regelmatige toevoer ervoor dat verschillende ontgiftingsprocessen niet goed meer functioneren waardoor slaapproblemen kunnen worden veroorzaakt. Ondersteunen kunnen hier de aminozuren glutamine, ornithine en arginine, voor zover alcohol niet langer als slaaphulpmiddel wordt gebruikt.

Effect op de lever

Alcohol is ook om een andere reden niet geschikt als slaaphulpmiddel: het belast namelijk de lever. Zonder de ontgiftende functie van de lever, zou de mens aan alcoholconsumptie sterven. De lever breekt gifstoffen af en zorgt er op die manier voor dat alcoholische drankjes gedronken  kunnen worden. Veel mensen denken dat een glaasje wijn of bier geen kwaad kan, maar daar vergissen ze zich in.

Elke druppel alcohol beïnvloedt op termijn het lichamelijke welbevinden, het afzien van alcoholconsumptie zorgt ervoor dat alle lichaamsfuncties sterker worden – ook de slaap.

Snurken

Alcohol heeft een ontspannende werking, zo ook op de spieren. De gifstof heeft dus ook invloed op de spieren die tijdens de slaap normaal gesproken aangespannen blijven om snurken te voorkomen. Omdat ze door alcoholconsumptie echter ontspannen zijn, worden voorheen rustige slapers ineens snurkers die met storende geluiden hun eigen slaap negatief beïnvloeden. Ook vanuit dit oogpunt is alcohol niet geschikt als slaaphulpmiddel.

Scroll naar boven