Kan je te weinig slaap met een middagdutje inhalen?

De meeste mensen kennen het probleem te weinig te hebben geslapen. Ze zijn overdag moe, prikkelbaar en kunnen zich niet goed concentreren. Daarom proberen ze wanneer mogelijk ’s middags een uurtje te slapen. Het is echter niet in alle opzichten een goed idee om een slaaptekort op deze wijze te compenseren. Het lichaam krijgt op deze manier weliswaar slaap, maar het regelmatig toepassen van deze methode brengt ook veel nadelen met zich mee.

Uitwerking op de vermoeidheid

Een middagdutje kan soms helpen de symptomen van slaaptekort te compenseren of te verlichten. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat men ‘s nachts niet heeft kunnen slapen en daardoor overdag oververmoeid is. Zolang dit af en toe het geval is en geen gewoonte wordt, kan een middagdutje uitkomst bieden.

Compenserend effect van een middagdutje

Meestal kan een middagdutje niet veel langer dan een uur duren. Daarom is het nauwelijks mogelijk om hiermee een slaapgebrek volledig te compenseren. De meeste mensen hebben na de middagslaap grote moeite met opstaan en weer actief te worden. Eigenlijk zijn ze nadien zelfs nog vermoeider. Bovendien is de plaats van een middagdutje niet altijd ideaal zodat de slaap ook niet echt ontspannend kan zijn.

Slaapt men bijvoorbeeld op kantoor, ligt men misschien ongemakkelijk of heeft men last van lawaai of een slecht gevoel, wat niet bepaald bevorderlijk en ontspannend werkt. In hoeverre een middagdutje echt werkt bij een slaapgebrek hangt van verschillende factoren af. In principe geldt dat het alleen mag worden toegepast bij een gering slaaptekort en dat de slaapplek voldoende ontspannend is om een goed effect te hebben. Is dit niet het geval, voelt men zich nadien eerder vermoeider dan uitgeruster.

Wat gebeurt er bij regelmatige slaapproblemen?

Wie onder zware slaapproblemen lijdt, kan beter geen gewoonte maken van het houden van een middagdutje. In noodsituaties of wanneer de slaapklachten acuut zijn, kan het uitkomst bieden om wat beter op de been te blijven. Op lange termijn kan het echter gebeuren dat door een middagdutje het slaapritme verandert. Men kan het middagdutje niet meer op tijd beëindigen, waardoor de slaaptijden uiteindelijk verschuiven.

Vooral mensen die niet elke dag hoeven te werken lopen dan risico op een verstoord slaapritme. Studenten, thuiswerkers of huisvrouwen zijn hier een voorbeeld van. Tijdens de slaap wordt het slaap- en herstelhormoon melatonine aangemaakt, dat depressie tegengaat. Bij daglicht staat de melatonineproduktie vrijwel stil, waardoor de kans op depressie toeneemt. Dit heeft dan weer een negatieve invloed op slaapstoornissen, die vervolgens mogelijk verergeren.

Alternatieven voor een middagdutje

Een middagdutje moet bij volwassenen als een noodoplossing worden gezien en mag zeker geen gewoonte worden. Het risico dat het slaapritme wordt verstoord door ’s middags te slapen is namelijk te groot. Daarom is het beter naar alternatieven te zoeken. Indien mogelijk is de beste oplossing wakker te blijven. Afzien van de middagslaap en in plaats daarvan op tijd naar bed gaan is optimaal. Een andere optie is het gebruik van natuurlijke aminozuren. Glutamine, ornithine en arginine ondersteunen het ontgiftingsproces in de hersenen en dragen op die manier bij aan een goede en gezonde nachtrust.

Wanneer je d.m.v slaap controle je slaapgedrag wilt verbeteren is het ’s middag slapen uitgesloten. Op mijn website onder het kopje “slaapmiddelen” kun je meer over deze methode lezen.

Scroll naar boven