Op welke leeftijd heb ik veel slaap nodig?

Slaap is een veelbesproken onderwerp. De meningen van experten betreffende de benodigde hoeveelheid slaap zijn dan ook verdeeld. Vast staat dat de slaapbehoefte per mens verschilt.

Pasgeborenen hebben 20 uur slaap nodig

Al bij baby’s zijn grote verschillen in de slaapbehoefte zichtbaar. Terwijl de één meerdere keren per nacht wakker wordt, slaapt de ander de hele nacht door. Pasgeborenen hebben ongeveer 20 uur slaap nodig, die over verschillende fases zijn verdeeld. Kleine kinderen hebben ongeveer 10 à 12 uur slaap nodig. Ook in deze groep zijn grote verschillen waar te nemen. Sommige kleine kinderen grijpen de gelegenheid om een middagdutje te houden graag aan, terwijl anderen door hun ouders regelrecht moeten worden gedwongen om ‘s middags te rusten.

De behoefte aan slaap is individueel

De verschillen in de slaapbehoefte gelden ook voor volwassenen. Actieve mensen hebben vaak genoeg aan 5 à 6 uur slaap en voelen zich de hele dag fit en uitgerust. Anderen daarentegen komen zelfs na 7 à 8 uur slaap moeizaam op gang.

Hebben oudere mensen minder slaap nodig?

Een van de meest besproken onderwerpen rond gezonde slaap is de slaapbehoefte van oudere mensen. Veel wetenschappers zijn van mening dat oudere mensen minder slapen omdat hun behoefte aan slaap met de jaren afneemt. Recente onderzoeken tonen echter aan dat ook het prestatievermogen van oudere mensen bij slechts een paar uur slaap aanzienlijk vermindert. Zo konden senioren die slechts 4 à 6 uur hebben geslapen, bepaalde opgaven minder goed oplossen dan leeftijdsgenoten die langer hebben geslapen. Daarmee hebben deze tests dus aangetoond dat oudere mensen niet minder slaap nodig hebben, maar dat er vaak sprake is van een slaapprobleem.

Slaapstoornissen kent vele oorzaken. Vaak worden ze door onrust en angst veroorzaakt omdat oudere mensen zich door verminderde beweeglijkheid en verminderd prestatievermogen nutteloos voelen. Helaas worden deze slaapstoornissen vaak door de behandelend arts  met slaappillen bestreden in plaats van te bekijken welke natuurlijke middelen zoals valeriaan zouden kunnen helpen.

Verschillende factoren beïnvloeden de slaapkwaliteit

Omdat niet alleen de slaapuren een rol spelen, maar ook de slaapkwaliteit van belang is, is het moeilijk uitspraken te doen over de slaapbehoefte van gezonde mensen.

De kwaliteit van de slaap wordt door verschillende factoren beïnvloed. De belangrijkste rollen spelen daarbij het bed, het hoofdkussen en de matras. Wanneer deze van slechte kwaliteit zijn, veroorzaakt dit een verkeerde lichaamshouding in bed. Om deze verkeerde houding te compenseren en de spieren te ontspannen, ontstaat dan vaak de behoefte om veel te draaien. Een slaapstoornis is daardoor onvermijdelijk.

Cruciaal voor een rustgevende en gezonde slaap zijn rust en (het ontbreken van) licht in de slaapkamer. Licht stopt namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine waardoor men eerder wakker wordt of minder goed kan doorslapen wanneer de kamer niet donker genoeg is. Als het verduisteren van de kamer niet goed mogelijk is, kan een slaapmasker uitkomst bieden.

Een slaapstoornis is verder vaak het gevolg van veel stress. Krijgt het lichaam te weinig rust en ontspanning, is de slaapkwaliteit vaak aanzienlijk verminderd. Samen met het slaapprobleem ontstaat vaak een ander probleem: snurken. Zodoende kan het slaapprobleem niet alleen de eigen slaap beïnvloeden, maar ook een slaapstoornis bij de partner veroorzaken.

 

Scroll naar boven