Slaapstoornissen

We slapen een derde van ons leven. Niks neemt zoveel tijd in beslag als slaap. Voldoende slaap is van vitaal belang. Enkel wie genoeg slaapt kan goed met het dagelijks leven omgaan en voelt zich goed. Vele zijn zich hiervan niet bewust en denken dat een slaapstoornis normaal is.

Slaap is net zo belangrijk als eten en drinken. Tijdens de slaap herstellen de organen in ons lichaam zich van alle inspanningen van de dag. Daarnaast worden ervaringen uit de fase dat we wakker waren verwerkt. Een aantal studies tonen aan dat het prestatievermogen afhangt van een voldoende hoeveelheid slaap.

Deskundigen schatten dat in westerse industrielanden rond 10% van de bevolking moeilijkheden bij in- of doorslapen heeft: erg verontrustend! Bij de helft van de mensen die hierdoor getroffen zijn, zijn deze klachten die met de wetenschappelijke term insomnie aangeduid worden, dusdanig sterk dat vermoeidheid en diverse gezondheidsklachten het gevolg zijn.

In Nederland is de situatie zelfs nog ernstiger: ruim een kwart van de Nederlanders heeft last van vermoeidheid en slaapklachten. Dit opmerkelijke feit blijkt uit recent onderzoek, uitgevoerd door de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) onder 1350 (werkende) mensen. Slaperigheid beperkt het dagelijks functioneren in grote mate en is een van de belangrijkste oorzaken van bedrijfs- en verkeersongevallen.

De cijfers op een rijtje: in de leeftijdsgroep tussen 18 en 35 jaar heeft gemiddeld 25 % last van slaperigheid, in de leeftijd boven de 40 jaar is dit zelfs 30 %. Men zou dus bijna kunnen spreken van een volksziekte.

Slaapstoornissen kun je niet over één kam scheren. Verder lezen.

Scroll naar boven