Sport bij slaapstoornissen

Veel schoolgaande kinderen zijn na gym op school moe waardoor ze ’s avonds makkelijk in slaap vallen. Ook volwassen sporters kennen dit effect: na fysieke activiteiten zijn ze ‘s avonds aan slaap toe en worden de volgende ochtend uitgerust wakker. Wanneer sport op de juiste manier wordt ingezet, kan het zeer positief op de slaapkwaliteit en het slaapgedrag van de mens uitwerken

Sport als hulpmiddel bij het in slaap vallen

Optimaal gezien zou sport ’s ochtends of ‘s middags moeten plaatsvinden omdat dit het gezondst werkt voor een natuurlijk slaapritme. Beweging werkt stimulerend en zorgt ervoor dat men zich nadien mentaal fris en hooguit lichamelijk vermoeid voelt. Wie net met een nieuw trainingsprogramma is begonnen, kan zich lichamelijk wat zwaarder belast voelen, maar schadelijk voor de slaap is dit niet. Het beste is om ‘s morgens voor het werk of in de middagpauze te sporten. Of eventueel laat in de middag na het werk.

’s Avonds sporten

Veel mensen sporten alleen ‘s avonds, omdat ze er eerder op de dag geen tijd voor kunnen vrijmaken. Fitnesscentra faciliteren sport in de avond met hun ruime openingstijden. Sport in de avond heeft hetzelfde effect als op elk ander tijdstip van de dag: het werkt stimulerend. Na de eerste fase van uitputting voelt men zich vol energie. Dit is natuurlijk niet zo goed met oog op het slaperig worden. Daarom is het beter om sportieve activiteiten niet al te laat op de dag in te plannen.

Sport bij slaapproblemen

Mensen met slaapstoornissen zouden sport moeten opnemen in hun dagelijkse routine wanneer dit niet al het geval is. Scholieren en studenten hebben vaak de mogelijkheid om zich bij sportverenigingen aan te sluiten of de sportfaciliteiten van hun school te gebruiken. Avondprogramma’s moet men daarbij voor zover mogelijk vermijden met oog op de slechte gevolgen hiervan op de slaap.

Mensen die werken kunnen als ze vroeg genoeg opstaan nog voor het werk sporten. Alternatief ook gelijk na het werk. Hoe dan ook: bij voorkeur niet in de late avond, zodat het lichaam niet vlak voor het slapen gaan wordt geprikkeld en gestimuleerd en voldoende hersteltijd heeft.

Lichte sport voor stressafbouw

Een niet al te zware vorm van sport kan ook ’s avonds worden beoefend om stress af te bouwen. Soms heeft men immers ‘s avonds behoefte aan beweging om zo onaangename gebeurtenissen en ervaringen van de dag te verwerken zodat men rustig kan gaan slapen. Ideaal hiervoor zijn wandelingen of niet al te inspannende fietstochten. Ook inlineskaten is een optie, hoewel het belangrijk is erop te letten het niet te overdrijven. Het lichaam heeft na het sporten tijd nodig om alles effectief te verwerken voor het in de ruststand over kan gaan.

Scroll naar boven