Wat zijn aminozuren?

Hoewel dit onderwerp vrij complex is, probeer ik het kort samen te vatten. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 20% uit eiwitten (proteïnen). Deze proteïnen worden gevormd door aminozuren. Daarom worden ze ook wel de “bouwstenen van het leven” genoemd. Aminozuren vervullen vele verschillende functies in het lichaam en zijn dus erg belangrijk.

Ze spelen een rol bij vrijwel alle vitale processen: bij de groei van botten, spieren, huid en haar – maar ook bij het slapen. Er is een aminozuur wat het afweersysteem stabiliseert en helpt bij innerlijke onrust, stress en stemmingswisselingen. Daarmee schept het goede voorwaarden voor een gezonde slaap en een verbeterd prestatievermogen. In combinatie met de aminozuren arginine en ornithine stimuleert dit aminozuur het afbreken van de giftige celstof ammoniak. En een hoge ammoniakconcentratie wordt vaak met slaapstoornissen in verband gebracht.

Ik raad de site aminozuur.com aan voor meer informatie over dit onderwerp. Dit is een kennissite met allerlei wetenschappelijke informatie over aminozuren en hun rol en functies in het menselijk lichaam.

Het lichaam kan vele aminozuren zelf produceren, maar sommige ook niet. Gelukkig zijn aminozuren receptvrij verkrijgbaar en zijn er verschillende geschikte voedingssupplementen op de markt.

Scroll naar boven