Wie heeft veel slaap nodig?

Niet ieder mens heeft evenveel slaap nodig. Het hangt samen met leeftijd en lichamelijke conditie, want slaap biedt het lichaam de gelegenheid om te regenereren. Verder is de slaapbehoefte afhankelijk van de manier waarop iemand zijn dag invult. Iemand die een inspannende functie heeft zal in de regel meer slaap nodig hebben dan iemand die het rustiger aan kan doen.

Kinderen en oudere mensen

Oudere mensen en kinderen hebben één ding met elkaar gemeen: ze hebben vaak moeilijkheden bij het slapen. En dat terwijl het juist voor deze deze groepen zo belangrijk is om goed te slapen. Kleine kinderen groeien namelijk tijdens hun slaap. Ook schoolgaande kinderen profiteren van voldoende slaap, omdat de hersenen zich ’s nachts op de leersituatie instellen en de indrukken van de vorige dag verwerken.

Alleen op deze manier is het mogelijk om de volgende dag nieuwe indrukken en leerstof goed op te nemen. Oudere mensen ervaren weliswaar minder belastingen in het dagelijks leven, maar omdat ze ook minder belastbaar zijn, hebben ze ook veel slaap nodig. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich en bereidt zich optimaal op de komende dag voor. Conclusie: kinderen en oudere mensen hebben relatief veel slaap nodig.

Ziekte

Zieke mensen zijn ook zonder spanningen en stress uit het dagelijks leven snel vermoeid en overdag moe. Hun lichaam is sterker belast en heeft daarom veel tijd nodig om zich te herstellen. Zo hebben zelfs mensen met een verkoudheid zoveel mogelijk rust nodig en dienen ze vroeg naar bed te gaan. Voor chronisch zieke mensen is voldoende slaap zelfs van het allergrootste belang. Bij sommige ziekten, zoals kanker is vermoeidheid onderdeel van het ziektebeeld.

Mensen met fysiek zwaar werk

Ook vandaag de dag zijn er nog veel banen waarbij zware fysieke werkzaamheden worden verricht. Voorbeelden hiervan zijn schoonmaakwerkzaamheden en bouwwerkzaamheden. Hier werken mensen met zware machines en gereedschappen, helaas niet altijd in ergonomisch correcte houding. Van werken wordt je moe, vooral wanneer het lichaam zwaar wordt belast. Om goed te regenereren is voldoende slaap nodig.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

De slaapbehoefte van mannen en vrouwen is in principe gelijk. Een zwangerschap of het geven van borstvoeding verandert de zaak. Het lichaam wordt hierdoor namelijk sterk belast en heeft meer tijd nodig om zich te herstellen. Ook het immuunsysteem is zwakker, omdat het lichaam van de moeder zowel zichzelf als het kind moet voeden.

Scroll naar boven